Alergija na spermu

Alergija na spermu

alergija-na-spermu
Alergija na spermu se pojavljuje vrlo rijetko, ali nije bezopasna. Onima koje pogodi ova neugodna alergija, zna predstavljati veliki problem. Alergija se manifestira peckanjem i svrbežom nakon svakog dodira kože sa spermom, kao i nakon svakog spolnog odnosa. Mogu se pojaviti otoci, osip, crvenilo i plikovi po cijelom tijelu. Ukoliko bude jače izražena, mogu se javiti povraćanje, mučnina i proljev.
U najgorim slučajevima, alergija na spermu može biti i opasna po život, jer u doticaju sa spermom može doći do smetnji krvožilnog sistema i oticanja disajnih puteva, što može dovesti do gubitka svijesti, gušenja, a u ekstremnim slučajevima i do smrtonosnog anafilaktičkog šoka.
Alergijsku reakciju zapravo izaziva sjemena tekućina, a imunološki sistem se ponaša kao kod peludne alergije. Osobama koje su alergične na spermu, ne pomaže čak niti promjena partnera, jer se PSA nalazi u spermi svakog muškarca, zbog čega alergija nije specifično vezana uz određenog partnera.
Alergija na spermu se javlja vrlo rijetko, no moguće je da postoji i više slučajeva koji još nisu registrirani. Razlog je teško prepoznavanje, ali i sram da se s ljekarom razgovara o intimnim problemima. Kada se pojavi izbijanje alergije, prvo se misli na nutritivne alergene. Ukoliko postoji sumnja na alergiju na spermu, treba se napraviti testiranje spermom, jer polovica pacijenata koji su alergični na spermu, reagira i na druge alergene.

Kada se utvrdi alergija na spermu, ona se može lako spriječiti. Zlatno pravilo je upotreba kondoma, bez kojeg ne smije biti spolnog odnosa za osobu koja je alergična. Zaštitom kondomom će se spriječiti sve neugodne pojave koje ova vrsta alergije uzrokuje.
Ukoliko osoba poželi imati djecu, žena prije spolnih odnosa mora konzumirati antihistaminike, a u obzir može doći i umjetna oplodnja ispranim spermatozoidima.
Alergija na spermu se još naziva i ljubavna alergija. Ljubavnih alergija postoji više oblika, a neke od zabilježenih su reakcije na partnerov parfem, lijekove namijenjene erektilnoj disfunkciji i alergene koji se prenose partnerovom odjećom, kosom i kožom.
Treba pratiti simptome i ako primijetite nešto od navedenog obratiti se ljekaru kako bi se mogli što prije početi liječiti i nastaviti dalje sa svojim životom bez tegoba kakve ste dosad imali.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!