ALARMANTNO: Povećan broj djece oboljele od rahitisa u Britaniji

ALARMANTNO: Povećan broj djece oboljele od rahitisa u Britaniji

djeca trce napolju

Neaktivna djeca koja provode previše vremena igrajući video igre u zatvorenom prostoru i zbog toga premalo borave napolju, izložena su riziku razvoja rahitisa, upozoravaju britanski ljekari.


Zdravstvena savjetnica Sali Dejvis kaže da bi taj poremećaj, iskorijenjen u prošlim vremenima, mogao ponovo da se javi zbog sve većeg broja mladih koji pate od manjka vitamina D.
Tim povodom, britanska vlada je izradila plan kojim će sva djeca do četvrte godine života biti obuhvaćena programom besplatnog davanja vitamina da bi se spriječila pojava toga oboljenja koje slabi kosti i može da dovede do trajnog deformiteta koštanog sistema.
Vjeruje se da do 15 odsto Britanaca pati od manjka vitamina D a, prema procjenama stručnjaka, samo 27 odsto djece u Britaniji unosi preporučenu dnevnu količinu vitamina.
Vodeći britanski stručnjak za manjak vitamina D, pedijatar Alester Satklif s Univerzieta Koledž u Londonu, kaže da je manjak vjerovatno rezultat previše vremena koje djeca provode u zatvorenom prostoru.
On pozdravlja program besplatnog davanja vitamina, jer smatra da su rizici pojave rahitisa i anemije ozbiljniji od troškova besplatnih vitamina za državu.
Iako su izvor vitamina D namirnice poput masnijih riba, jaja i žitarica, organizam ga najviše dobija izlaganjem kože suncu.
Tokom posljednje decenije broj djece hospitalizovane u Britaniji zbog rahitisa više se nego udvostručio i to sa 200 u 2004/2005. na 455 u 2013/2014. godini.
Britanske zdravstvene vlasti preporučuju izlaganje ruku i lica suncu u trajanju od 15 minuta nekoliko puta nedeljno tokom proleća i ljeta da bi se osigurala dovoljna količina vitamina D.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!