Aktivnost lijek za demenciju

Aktivnost lijek za demenciju

Stanje u kome se brišu sjećanja, imena, lica. Nestaje pamćenje i gubi se indentitet. Obično se izjednačava sa starošću. Ali, to je bolest, a ne dio normalnog procesa starenja.
Riječ je o demenciji, bolesti od koje u našoj zemlji boluje preko četiri odsto starijih od 65 godina. To je više nego puko gubljenje memorije, više od zaborava i nestajanja pamćenja. Demencija izbacuje ljude iz njihovog života i dramatično utiče na porodicu i ljubav. Njen tok je spor i može da traje godinama.
– U početku osoba nije u stanju da pronađe svoje stvari, da se sjeti skorijih događaja i primjećuje nastanak problema na poslu. Ali, to još može da prikrije. Potom i okolina primjećuje da oboljela osoba nije u stanju da obavlja svakodnevne poslove. Zatim nastupaju teškoće u vođenju finansija, pri odabiru odjeće. U slijedećem stadijumu osobi je potrebna pomoć oko oblačenja, umivanja, kontrole. U posljednjim stadijumima osoba izgovara do pet riječi dnevno, postepeno ne može više samostalno da hoda niti sjedi – objašnjava simptome demencije prof. dr Aleksandar Damjanović, neuropsihijatar i direktor Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.
Ukoliko počne u ranom starosnom dobu, oko 42. godine, nastavlja doktor, onda je karakteristično da se radi o takozvanom porodičnom obliku, koji se naslijeđuje, a uzrok je u mutacijama određenih gena. Međutim ove mutacije objašnjavaju manje od jedan odsto svih slučajeva Alchajmerove bolesti. Životna dob i varijanta gena, najvažniji su faktori rizika za oblik Alchajmerove bolesti.
Doktor savjetuje da dobro obrazovanje, izazovan posao i aktivnost u starijem životnom dobu smanjuju mogućnost za oboljevanje od Alchajmerove bolesti ili demencije.
– Dodatna fizička aktivnost i stimulišuće okruženje mogu da uspore napredak procesa. Kombinacija više svjetlosti tokom dana i dodavanje melatonina prije spavanja u nekim slučajevima usporava propadanje pamćenja. Od prirodnih preparata posebnu pažnju zaslužuje standardizovani ekstrakt lista Ginko Bilobe – kaže dr Damjanović.
 

Znakovi demencije
– učestalo postavljanje istog pitanja
– ponavljanje iste priče
– zaboravljanje kako se kuha, ili rade sitne popravke, ili kako se igraju karte
– gubitak sposobnosti za plaćanje računa
– nesnalaženje u poznatoj okolini, ili ostavljanje predmeta na neuobičajena mjesta
– odbijanje lične higijene, ili oblačenje uvijek iste garderobe
– oslanjanje na drugu osobu da donese odluku ili da odgovor na postavljeno pitanje na koje se ranije vrlo lako davao odgovor
 
Žena Blic
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!