Aktivan odmor

Aktivan odmor

Većina ljudi navodi nedostatak vremena kao jedan od glavnih razloga zašto nisu fizički aktivni. U toku godišnjeg odmora, imate dosta vremena koje možete iskoristiti za vježbanje.

Odmor koji uključuje više sadržaja od pasivnog ležanja na plaži može biti odličan podsticaj da vježbate. To može biti putovanje tokom kojeg ćete se osjećati pozitivnim i punim energije.
Možda ćete imati potrebu da se odmarate pored bazena cijeli dan, ali to će vas učiniti još umornijim. Na kraju godišnjeg odmora ćete se osjećati dosta odmorno ukoliko ste bili aktivni.
Aktivan odmor je odlična prilika da uključite djecu u fizičke aktivnosti. Djeca će možda željeti da se odmaraju uz neku video igricu, međutim ako ih zainteresujete za neku društvenu igru koja pruža mogućnost sklapanja novih prijateljstava, ona će zaboraviti na video igrice.
Odmor je odlična prilika za vašu djecu da otkriju nove aktivnosti koje će im se možda svidjeti i koje će željeti da nastave upražnjavati kada se vratite kući.
Odmor koji nudi mogućnost zajedničkih aktivnosti za cijelu porodicu, je odlična prilika da provedete kvalitetno vrijeme sa svojom djecom.
Možda ćete se odlučiti da godišnji odmor provedete tako što ćete se baviti nekim od sportova, kao što su biciklizam, planinarenje ili jedrenje, ili ćete pak izabrati neko putovanje koje nudi mogućnost bavljenja različitim aktivnostima. Najvažnije je da izaberete nešto u čemu ćete uživati, a što je korisno za vaše zdravlje.

Dobro se pripemite

Možda ćete morati prethodno da vježbate, ukoliko odaberete putovanje u toku kojeg ćete se baviti aktivnostima koja iziskuju veću fizičku spremnost, kao što su skijanje, planinarenje ili jedrenje.
Počnite sa pripremama oko 12 sedmica prije odlaska na put. To uključuje i fizičke pripreme u skladu sa zahtjevima putovanja. Možete započeti sa nekim programom vježbanja kako biste se što bolje pripremili za put.
Ako sve bude išlo po planu, imaćete odličnu priliku da uživate u putovanju. Kada se vratite kući, osjećat ćete se dobro. Ovakav odmor vas može podstaći da nastavite sa vježbanjem.
Priprema, odabir aktivnosti i mjere sigurnosti su ključni faktori za nezaboravan aktivni odmor. U suprotnom, može se desiti da izgubite interes da nastavite sa vježbanjem.

Ideje za aktivan odmor

Aktivan odmor možete provesti baveći se sljedećim aktivnostima:
Kampovanje i planinarenje
Kampovanje nije skupo, takav odmor si možete priuštiti, a djeca to vole. Kampovanje nudi dosta mogućnosti za vježbanje, od montiranja šatora i sjedenja pored logorske vatre do planinarenja u prirodi.
Odmor uz volontiranje
Bilo da je u pitanju sadnja drveća ili pomaganje u izgradnji kuća za ugrožene porodice, ovakav odmor u toku kojeg provodite vrijeme pomažući drugima, pruža mnogo više od fizičke aktivnosti.
U susjedstvu
Budite turist u vlastitom susjedsvu. Obilazak muzeja, parkova i historijskih objekata blizu vaše kuće, može biti aktivan odmor koji će vas duhovno obogatiti. Možete planinariti na planini nedaleko od vašeg mjesta stanovanja, ili voziti bicikl, a možete i organizovati jednodnevni izlet do najbližeg grada.
bhzdravlje
Izvor: nhs.uk

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS