Ako uočite zadebljanje na vratu, odmah kod ljekara

Ako uočite zadebljanje na vratu, odmah kod ljekara

 
Izgleda li vam kao da vam je vrat natekao? Ako imate deblji vrat nego što je normalno, ako izgledate kao da vam je vrat “natekao”, možda ste u opasnosti od oboljenja štitne žlezde, i trebalo bi odmah da odete kod ljekara.
Kod oboljenja ove žlijezde obično je reč o autoimunom poremećaju, u kojem štitnjača uništava samu sebe, zbog antitela koja tretiraju tu važnu žlezdu doživljavati kao neprijatelja. Svaka peta žena će se u jednom razdoblju života susresti sa poremećajem štitnjače, a i broj oboljelih muškaraca sve je veći. Osim genetike, bolesti štitnjače pogoduju stresan život, nepravilna ishrana i promene hormonskog statusa poput trudnoće i menopauze, piše WebMD.
Prvi simptomi su oticanje vrata, neobjašnjiv gubitak ili dobitak težine, opadanje kose i promene u nivou energije i raspoloženju. Ovaj poremećaj za posledice može imati i probleme s plodnošću, povišen krvni pritisak, oštećenja srca i psihičke probleme u obliku depresije,
Najčešći oblici bolesti štitnjače su hipotireoza, u kojoj ona luči premalo hormona i hipertireoza u kojoj luči previše. Jedan od simptoma koji se javljaju kod oboljenja štitne žlijezde je kad se obrve ozbiljno prorjede ili potpuno nestanu na spoljašnjim krajevima.
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!