Ako dijete muca, ne govorite mu …

Ako dijete muca, ne govorite mu …


Podaci kažu da problem s mucanjem  ima ogroman broj ljudi. Mucanje je višestruko češće kod dječaka nego kod djevojčica. Zato se treba naglasiti da se niko od nas ne rađa s predispozicijom za ovaj poremećaj, nego se on stiče tijekom života, kao kombinacija neuroloških i psiholoških problema.
Ono što je ohrabrujuće je da se uz kvalitetnu terapiju problem može ukloniti.A kad pričamo o mucanju, ono nije samo ono što čujemo, odnosno problem cjelovitog izgovaranja riječi. Iza toga stoji, u prvom redu, stigmatiziranje takvih ljudi, ali i mnogo psiholoških problema i strahova koje proživljavaju.
Kod dijagnostike su važni podaci o neurofiziološkim promjenama, kvaliteti međuljudskih odnosa u obiteljskom, školskom ili radnom okruženju, podaci o emotivnom stanju pacijenta, kritične proživljene situacije te niz drugih detalja.
O tome ovisi i terapijski dio koji obuhvaća niz kompleksnih metoda. Drugim riječima, ne gleda se na mucanje samo kao na govornu poteškoću. Mucanje je specifičan poremećaj koji je do današnjih dana još velika enigma u objašnjenju etiologije, jer svaka struka koja proučava taj fenomen ima svoju teoriju i svoje objašnjenje. Mi promatramo mucanje kao samo jednu od vanjskih poruka tijela koja upućuje na odstupanja u neurosenzomotoričkoj organizaciji i funkcioniranju živčanog sustava, koja je uočljiva, kako u akustičnom, tako i u motoričkom dijelu. Mucanje se u pravilu pojavljuje nakon treće godine, a uzrok može biti poznat (trauma, pozitivan ili negativan stres, mucanje u obitelji…) ili nepoznat- tvrde stručnjaci. U odrasloj dobi ljudi koji mucaju često postaju zarobljenici vlastitih negativnih emocija, depresije i anksioznosti, opreza i straha. Nažalost, ima i situacija u kojima pojedinci ne vide izlaz iz tog košmara te kroz život prolaze na “umjetnim štakama”, odnosno ovisni o lijekovima i opsesivnim mislima koje ih mogu odvesti do nepoželjnih ideja i postupaka.
Ako dijete muca svakako je potrebno potražiti savjet stručnjaka, odnosno logopeda. Često puta kod fiziološkog mucanja pedijatri griješe pa kažu da će to proći ili da će sve riješiti pubertet. Nikad, kažu stručnjaci, pubertet nije riješio mucanje, samo je još cjelokupnu sliku pogoršao.Što se tiče dobi, tu ne postoje nikakva ograničenja.
Uspjeh terapije ne ovisi samo o stručnjacima, nego velikim dijelom ovisi od osobe s problemom, kao i njegove obitelji. Svi članovi obitelji educiraju se pa su stoga i svi odgovorni za primjenu i daljnje provođenje terapijskog programa i protokola.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS