Bolesti kojih se stidimo

Bolesti kojih se stidimo

anus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uz simptome od svrbeža i osjetljivosti pa do krvarenja i bolova, analne su tegobe iznenađujuće česte. Dobro je u svemu tome što se uglavnom lako liječe ili ispravljaju uz pomoć jednostavnih mjera samopomoći. U vezi s krvarenjima ipak se uvijek treba obratiti liječniku koji će isključiti svaki ozbiljni osnovni uzrok, kao što je rak rektuma.
Mnoge od ovih tegoba povezane su s crijevnim problemima, posebno s onima koji izazivaju zatvor, proljev i hemoroide. Takvim problemima mogu pridonijeti i nedovoljna higijena, infekcije izazvane kvaščevom gljivicom (candida), gliste, preosjetljivost na hranu i kožne alergije.
Mnoge od ovih tegoba možete izbjeći hraneći se velikom količinom voća, povrća i namirnica od integralnih žitarica te pijući mnogo tekućine. Time u organizam unosite vlaknaste tvari i tekućinu, što pomaže u sprječavanju zatvora, te hranjive sastojke potrebne za održavanje crijeva, anusa i kože u analnom području zdravima.
Izbjegavajte kafu i jako začinjena jela.
Kako biste spriječili analne tegobe nosite pamučno donje rublje i svakodnevno ga mijenjajte. Imate li osjetljivu kožu ili ste skloni alergijama koje kod vas izazivaju svrbež i/ili crvenilo na koži, za pranje odjeće upotrebljavajte nebiološki sapun u prahu za osobnu higijenu neparfimirani sapun ili sredstvo za čišćenje kože bez sapuna. Izbjegavajte parfimirane proizvode za kupanje.
Svrbež o osjetljivost obično se mogu ublažiti sljedećim mjerama.
Pazite da vam koža oko anusa uvijek bude čista i suha. Nemojte se češati po analnom području. Dvaput na dan na to područje nanesite nevenovu mast.
Jedanput na dan, 10 do 15 minuta sjednite u plitku kupku tople vode, a u vodu stavite žlicu koloidnog zobenog brašna ili tri kapi lavandinog ulja. Naizmjence primjenjujte vruće i hladne sjedeće kupke, osim ako vam je koža ozlijeđena. Niz završite s hladnom vodom.
Ojačajte imunitet uzimanjem vitamina A i C s flavonoidima, te cinka (uz bakar kako biste pomogli njegovu apsorpciju).
Ukoliko nakon nekoliko dana ne nastupi poboljšanje, ili primjetite analno krvarenje te osjećate jake bolove, potražite ljekarsku pomoć

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!