8 razloga zašto trebate piti čaj!

Čaj sadrži sastojak koji se zove flavanoid epigallacatechin gallate koji je odgovoran za smanjenje tumora

Čaj je, nakon vode, najkonzumiranije piće na svijetu. Osim okusa, razlog tome su i njegova svojstva koja poboljšavaju zdravlje. Najzdraviji su zeleni i crni čaj, a evo i osam razloga zašto:
Može smanjiti rizik od srčanih oboljenja
Ako se čaj pije tri ili više puta dnevno on može smanjiti rizik od srčanih bolesti, najvjerojatnije zbog antioksidansa, a neki znanstvenici kažu da zeleni i crni čajevi pomažu u prevenciji arteroskleroze.
Može smanjiti tumore
Čaj sadrži sastojak koji se zove flavanoid epigallacatechin gallate koji je odgovoran za smanjenje tumora u laboratorijskim ispitivanjima škotske studije. Doktorica Christine Dufes, voditeljica istraživanja, rekla je kako je čaj smanjivao veličinu tumora, a kod nekih slučajeva tumori su u potpunosti nestali.
Potencijalni lijek za rak prostate
Znanstvenici su otkrili metodu koja kombinacijom zlata i zelenog čaja ubija stanice raka prostate. Metodu su objavili u Proceedings of the National Academy od Sciences, a rekli su i kako su kod miševa uspjeli smanjiti tumor u 80 posto slučajeva. Čaj služi kao nositelj radioaktivnih čestica zlata koje zatim ubijaju stanice raka u prostati.
Poboljšava vitalnost u starijoj dobi
Studija obavljena na 14 tisuća osoba starijih od 65 godina, objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je kako su najvitalnije osobe bile upravo one koje su pile zeleni čaj. Pijenjem čaja stariji ljudi će imati manje problema pri radnjama poput kupanja ili odijevanja.
Snižava krvni tlak
Iako ne mogu točno identificirati komponentu crnog čaja koja to radi, on malo smanjuje krvni tlak, kaže jedna australijska studija.
Ojačava imunitet
Zeleni čaj povećava broj T stanica u tijelu koje su važne u imunološkom sustavu, ali i ‘uči’ sve stanice imunološkog sustava da bolje prepoznavaju bakterija i nametnike u tijelu.
Rehidrira
Iako sadrži kofein koji dehidrira organizam, čaj uspijeva rehidrirati naše tijelo.
Pomaže pri mršavljenju
Neka istraživanja sugeriraju kako ispijanje pet šalica čaja dnevno pomaže pri gubitku kilograma, posebno u području trbuha.

 Izvor: Metro Portal
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!