7 savjeta da prestanete grickati nokte

7 savjeta da prestanete grickati nokte

Grickanje noktiju češće je nego što mislimo, a svako ko se ‘navukao’ na ovu ružnu naviku vrlo dobro zna koliko je teško riješiti je se.
61046639-nokti-grickanje-kozica
 
Koji god bili njeni okidači, stres, dosada ili tjeskoba, izgrizeni nokti prizor su koji ne bismo smjeli sebi da dopustimo.
Osim što je riječ o navici koju niko ne voli, grickanje noktiju može biti opasno za zdravlje te izazvati deformacije noktiju, upale kožice, probleme sa zubima, tegobe sa želucem, pa čak i virusne infekcije uzrokovane konstantnim lickanjem prstiju.
“Osim što je riječ o navici koju niko ne voli, grickanje noktiju može biti opasno za zdravlje te izazvati deformacije noktiju, upale kože i probleme sa zubima”
Kako da grickanje postane stvar prošlosti:

  1. Dva puta dnevno umočite prste u ulje (maslinovo, ricinusovo, riblje ili ulje čajevca) oko 20 minuta
  2. Namažite nokte tabasko sosom
  3. Istrljajte prste ljutom papričicom
  4. Umočite prste u sirće (oko pet minuta)
  5. Umočite prste u sok od limuna (oko pet minuta)
  6. Istrljajte prste karanfilićem ili lukom
  7. Dok ste kod kuće, svaki nokat zamotajte u flaster ili ljepljivu traku

Važne napomene:
– Ulja su odlična za njegu kožice oko noktiju te za same nokte jer ih njeguju i hrane. Ako želite da pojačate učinak, u ulje dodajte tabasko sos ili prah ljute papričice kako bi ukus bio nepodnošljiv i samim tim korisniji.
– Ne zaboravite kako nakon nanošenja ljutih ili vrlo kiselih dodataka ne smijete da dirate oči te bi trebalo da budete oprezni oko djece i kućnih ljubimaca.
– Održavajte urednost noktiju, bez nepravilnih ivica koje bi vas mogli mogle dovesti u iskušenje da ih gricnete.
– U frižideru imajte svježu šargarepu, celer pa čak i led jer kada osjetite potrebu za grickanjem, radije zagrizite ove tvrde namirnice.
– Ako vam je kožica oko noktiju oštećena, izbjegavajte spomenute ljute i kisele preparate kako ne biste još više iritirali oštećenu kožu. Radije odaberite opcije s uljima i flasterima.
(zadovoljna)

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS