6 navika koje tijelo ne prašta

Da li ste znali da je dva sata sjedenja u automobilu za kičmu gore nego osam sati sjedenja u kancelariji? Ne upuštajte se u nepotreban rizik i saznajte šta sve ostavlja doživotne tragove na vašem tijelu.
 
 
 
 
 
1. Malo kretanja
Slaba cirkulacija, koja se najčešće javlja kao posljedica nedostatka fizičke aktivnosti, dovodi do zakrčenja arterija, što povećava rizik od moždanog udara. Ukoliko svakodnevno šetate makar 20 minuta ili tri sata jednom nedeljno, prepolovićete rizik.
 
2. Mnogo alkohola
Previše alkohola šteti. Treća čaša vina ili piva znatno opterećuje jetru, a koja čašica više može da stvori još veće probleme. Ako želite da sačuvate zdravlje, svake druge nedelje odredite tri dana kada nećete okusiti alkohol.
 
3. Cigarete
Pušenje smanjite na minimum jer dovodi do sužavanja krvnih sudova, a samim tim i do pojave hipertenzije. Otrovi iz cigareta ometaju rast i sposobnost regeneracije koštanog tkiva, što u kasnijem dobu može da dovede do osteoporoze. Kad prestanete da pušite, vašem organizmu biće potrebno sedam godina da izbaci sve nakupljene otrove.
 
4. Opterećenje kičme
Kičma će upamtiti svako preopterećenje. Dva sata sjedenja u automobilu za kičmu je gore nego osam sati sjedenja u kancelariji, jer tamo s vremena na vreme ipak ustanete. Kičmeni stub je naročito osjetljiv u predjelu krsta i zato vodite računa o njima. Kad god možete, radite vježbe za jačanje leđnih mišića.
 
5. Stomačne tegobe
Česte stomačne tegobe mogu da ukazuju na nedostatak vitamina u organizmu. Usljed toga dolazi do zadebljavanja sluzokože stomaka, grčeva i bolova. Ako imate problema s probavom, tri puta nedeljno jedite mrkvu ili kupus sve dok tegobe ne prestanu.
 
6. Previše mesnih prerađevina
Svakodnevno konzumiranje mesnih prerađevina nije zdravo, jer su ljekari ustanovili da zasićene životinjske masti razgradnjom u našem organizmu stvaraju materije koje povećavaju opasnost od pojave kardiovaskularnih bolesti. Da biste se oslobodili ove nezdrave navike u ishrani, za početak, izaberite jedan dan u nedelji kada uopšte nećete jesti mesne prerađevine.
Izvor : zena.blic

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS