5 promjena na tijelu zbog kojih morate hitno kod ljekara

5 promjena na tijelu zbog kojih morate hitno kod ljekara


Važno je da na vrijeme reagovati  i simptome prijaviti ljekaru opće prakse koji će vas, prema kliničkoj slici, uputiti na daljnju specijalističku obradu. Iznenadni i nagli gubitak kilograma bez da ste promijenili prehrambene navike ili se intenzivnije započeli baviti tjelovježbom pri vrhu je simptoma koje nikako se smijete zanemariti. 
Trebali biste registrirati koliki je gubitak kilograma i u kojem vremenu. Ovdje svakako treba provjeriti rad štitne žlijezde, obaviti osnovni fizikalni pregled, krvnu sliku te dobiti uvid u trenutačno stanje organizma i vidjeti koja je podloga gubitka kilograma – objašnjavaju stručnjaci.
Za žene je posebno opasno krvarenje poslije menopauze. Ginekolog bi vas u ovom slučaju trebao poslati na ultrazvuk ili uputiti specijalistu kako bi se isključila mogućnost tumora ili zadebljanje materične sluznice, tzv. hiperplazija endometrije.
I stalno krvarenje, ovisno o lokalizaciji krvarenja, ozbiljan je simptom koji nikako ne smijemo zanemariti.
Na primjer, krv u urinu može govoriti o tumorskom procesu u mokraćnom sistemu, krv iz bradavice dojke može govoriti o raku dojke, a kod žena obilno i nepravilno krvarenje također treba registrirati i javiti se ljekaru.
Dugotrajno bolno grlo je simptom koji se često može povezati s promuklošću i kašljem koji su konstantni te vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima, a nisu posljedica prehlade ili alergije. I to zahtijeva što brži posjet liječniku kako bi se na vrijeme uklonila ili potvrdila sumnja na tumorsku promjenu u grlu.
A kod svake, pa i najmanje promjene na vašim madežima treba se obratiti ljekaru koji će vas uputiti dermatovenerologu. Uvijek se temeljito gleda promjena veličine, boje, izbočenja madeža i promjena na samim rubovima.  Dermatovenerolog će prvo pogledati madež fizikalnim pregledom, a kod bilo kakve sumnje i aparatom dermatoskopom. Za melanom (rak kože) izuzetno je bitno što ranije otkrivanje jer je to vrlo važno za izlječenje

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS