5 organa na čije zdravlje utiče štitna žlijezda

5 organa na čije zdravlje utiče štitna žlijezda

stit
Opšte je poznato da tiroida kontroliše metabolizam, a samim tim i težinu… Međutim, štitna žlijezda utiče i na pet važnih organa u tijelu! Glavni hormoni koje luči štitnjača su trijodtironin (T3) i tiroksin (T4).Opšte je poznato da tiroida kontroliše metabolizam, to jest brzinu kojom tijelo troši pogonsko gorivo. Previše aktivna štitnjača znači da patite od hipertireoze a ona uzrokuje gubitak tjelesne težine, dok hipotireozu karakteriše povećanje tjelesne težine.
Međutim, štitna žlijezda utiče i na pet važnih organa u tijelu!
SRCE
Hormoni štitne žlijezde utiču na puls i pomažu u kontroli krvotoka opuštajući stranice krvnih sudova.
 
JAJNICI
Hormoni štitne žlijezde utiču i na menstrualni ciklus. Poremećeni nivo hormona uzrokuje neredovne menstruacije i ovulacije.
KOSTI
Hormoni štitne žlijezde upravljaju brzinom kojom se razgrađuje staro koštano tkivo. Ako je taj proces ubrzan, staro se tkivo uništava prije nego može biti zamjenjeno, što vodi osteoporozi.
MOZAK
Nizak nivo hormona štitne žlijezde rezultira zaboravljivošću, problemima s koncentracijom i depresijom. Na sreću, ti se problemi mogu rešiti terapijom sintetičkim hormonima.
KOŽA
Ako je štitnjača nedovoljno aktivna (stanje koje zovemo hipotireozom), tijelo prestaje da proizvodi i odbacuje ćelije kože normalnim ritmom. Tako nakupljene ćelije uzrokuju suvu kožu bez sjaja. Rast kose i noktiju takođe se usporava.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!