5 opasnosti koje skrivaju ravna stopala

5 opasnosti koje skrivaju ravna stopala

ortopedski-problemi-106
Ravna odnosno spuštena stopala su vrlo česta pojava kako kod odraslih tako i kod djece. No ovaj problem nikako ne bi smjeli ignorisati jer, ako se ne liječi može izazvati bojne zdravstvene probleme. Donosimo 5 zdravstvenih tegoba koje uzrokuje ova deformacija stopala
Ljudsko stopalo vrlo je kompleksno, a sastoji se od 26 kostiju i čak 33 zgloba, a pokreće ga više od 100 mišića, tetiva i ligamenata. Isto tako, stopala nose ukupnu težinu našeg tijela zbog čega je najopterećeniji dio tijela.
Iako su napravljena da budu snažna i otporna, bolest koja najčešće pogađa ovaj dio tijela vrlo je česta. Riječ je o deformaciji, odnosno spuštenim stopalima koja se javljaju već u djetinjstvu, a nikako je ne bi smjeli ignorirati.
Simptomi ravnih stopala:
– Cijela linija stopala je polegnuta i dotiče tlo
– Bolovi u peti i luku stopala
– Nelagoda i bol tokom stajanja na prstima
– Otok u području gležnjeva
– Problemi s pronalaskom udobnih cipela
Faktori koji uzrokuju ravna stopala:
– Pretilost
– Premalo kretanja u djetinjstvu
– Ozljede gležnjeva
– Dijabetes
– Reumatoidno artritis
– Godine
ZDRAVSTVENI PROBLEMI ZBOG RAVNIH STOPALA
“Kada je stopalo dugo u neprirodnom položaju njegovi mišići slabe zbog čega se oblik stopala može promijeniti”

 1. Problemi s koljenima
  Bolovi u koljenima jedan su od čestih uzročnika spuštenih stopala. Događaju se jer je težina vašeg tijela krivo raspoređena te radi pritisak na kosti koje ubrzano troše hrskavicu koljena što dugoročno može postati veliki problem.

  2. Deformacije nožnih prstiju i stopala

  Kada je stopalo dugo u neprirodnom položaju njegovi mišići slabe zbog čega se oblik stopala može promijeniti. Osim što stopalo postaje duže i šire, nožni prsti se počinju kriviti što može biti vrlo bolno. Isto tako, promjena oblika stopala može uzrokovati stvaranje čukljeva, kurjih očiju i žuljeva.
  3. Bolovi tokom stajanja ili trčanja
  Ravna stopala kralježnicu stavljaju u neprirodan položaj. To se veže i na raspored ukupne težine tijela koji je potpuno pogrešno raspoređen. Rezultati toga su snažni bolovi u stopalima, listovima i nogama tokom dužeg stajanja ili pak fizičke aktivnosti.

“Snažne glavobolje, popraćene bolovima u leđima nerijetka su kombinacija koju uzrokuju spuštena stopala”

 1. Problemi s cirkulacijom i venama
  Položaj spuštenog stopala za vaše je tijelo, kosti i kralježnicu neprirodan. Pritisak na određene dijelove tijela, što uključuje i krvne žile, može dovesti do loše cirkulacije.
  To se najviše osjeti kod dugog stajanja, nakon čega se počinju javljati bolovi u kukovima i donjem djelu leđa. Dugoročno, ovaj problem može dovesti i do stvaranja varikoznih vena.
  5. Glavobolje
  Snažne glavobolje, popraćene bolovima u leđima nerijetka su kombinacija koju uzrokuju spuštena stopala. Svaki korak koji napravimo povezan je s našim stopalima. Kod ravnih stopala mišići tijela rade pod većim opterećenje, a sve kako bi stabilizirali tijelo tokom kretanja.
  To može uzrokovati lančanu reakciju tegoba koja kreće od bolova u stopalima, preko koljena i kukovima pa sve do lumbalnog djela leđa. Krivo držanje utiče na cirkulaciju i naprezanje mišića, što nerijetko dovodi do glavobolje.
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!