31.januar -Jednom zauvijek odbacite cigarete!!

31.januar -Jednom zauvijek odbacite cigarete!!

cig
Duhanski dim sadrži nekoliko hiljada različitih supstanci, a najštetnije među njima su nikotin, katran, iritansi i ugljen-monoksid. Ove supstance izrazito štetno deluju na ljudski organizam i dovode do brojnih poremećaja, od povećanja nastanka rizika bolesti srca i krvnih sudova, kancera pluća, grkljana, ždrijela, usne šupljine i pankreasa do hronične opstruktivne bolesti pluća i pojave astme.
Takođe, pušenje znatno utiče na sve veću pojavu steriliteta, naročito kod ženske populacije. Prema procenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u razvijenim zemljama svijeta puši 41% muškaraca i 21% žena, dok u zemljama koje su u razvoju puši 48% muškaraca i 8% žena.
SZO napominje da se broj žena pušača u svim zemljama drastično povećava svake godine, kao i da od posljedica pušenja u svijetu godišnje umre oko pet miliona ljudi.
U našoj zemlji puši skoro srazmjeran broj žena i muškaraca, a posebno zabrinjava činjenica da 55% maloljetne djece povremeno ili redovno konzumira cigarete.
Cilj ove kampanje je masovno podizanje svjesti kod ljudi o štetnosti duhanskog dima, kao i smanjenje broja oboljelih i umrlih od posledica pušenja i izloženosti duhanskom dimu.
Kako bi vam pomogli da zadržite čeličnu volju, te da ukažemo trenutnim pušačima do kakvih sve pozitivnih promjena dolazi u tijelu dan, mjesec, godinu, deset godina nakon što se jednom zauvijek zgužva kutija cigareta i baci se u smeće.
20 minuta – Već nakon samo 20 minuta od prestanka pušenja počinju se osjećati pozitivni rezultati, smanjuje se broj otkucaja srca, te polako počinju dolaziti na normalu.
2 sata – Krvni pritisak i otkucaji srca skoro su normalizirani, pojačava se periferna cirkulacija i prsti ponovno počinju biti topli. Nakon 2 sata javljaju se prvi simptomi odvikavanja od nikotina. Počinjete osjećati intenzivnu žudnju za cigaretom, javlja se nervoza, napetost i tjeskoba, pojačava se apetit, te nesanica ili dremljivost.
12 sati – Razina toksičnog ugljičnog monoksida u vašem tijelu vraća se u normalu, a ujedno se povećava razina kisika u krvi.
24 sata – Pušaći imaju 70 posto povećanu šansu da dožive srčani udar, a nakon samo 24 sata od zadnje cigarete postotak počinje opadati. Doduše još uvijek vam se crno piše, ali ste na dobrome putu.
48 sati – Nakon dva dana živčani završeci na našem jeziku i u našem nosu počinju ponovno rasti, te se polako pojačavaju osjetila njuha i okusa.
3 dana – Dobra je vijest da nikotina više nema u vašem tijelu, no nažalost to znači da će simptomi odvikavanja biti na vrhuncu. Učestali su fizički simptomi poput glavobolje, mučnine, a mogući su i grčevi.
2 do 3 sedmice – Možete podnijeti teže fizičke napore bez da ostajete bez zraka ili da vam bude mučno. Pojačava se cirkulacija, te pluća postaju sve čišća i sve lakše i lakše dišete. Kod većine osoba nakon dvije do tri  nestaju svi simptomi odvikavanja od cigareta

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS