3 osnovna uslova da doživite stotu

3 osnovna uslova da doživite stotu

Babuška
Jedan do njih svima prija, drugi mnogima malko smrdi, a za treći nismo baš uvek odgovorni ali možemo da se potrudimo oko njega…
Naravno da nisu samo tri uslova dovoljna za dugovječan život, ali je istraživanje dugovječnosti prilično lako jer je stogodišnjaka malo u svijetu.
Naučnici širom svijeta pokušavaju da na osnovu zajedničkih karakteristika dugovečnih ljudi nađu šta je ono što može da pruži veće šanse za dug i zdrav život.
Istražujući super stogodišnjake zaključeno je da su oni koji su bili veoma fizički aktivni i vježbali redovno (bez obzira na vrstu fizičke aktivnosti) doživjeli duboku starost.
Prednost koju daju voću i povrću u ishrani u odnosu na meso još je jedna zajednička osobina dugovječnih, kao i izražena društvenost – svi superstogodišnjaci su njegovali čvrste porodične i društvene veze. Čak i tijelesna građa, ako je suditi po istraživanjima, ima određenog uticaja na dugovečnost – dublju starost u proseku doživljavaju osobe sitnije i nježnije građe.Ipak, čini se da je najsnažniji pojedinačni element, ipak, genetika.
Kada je u pitanju geografska raspoređenost, većina najdugovječnijih živi u hladnijim krajevima, ali većina starijih od 110 godina živi prilično blizu ekvatorijalnog pojasa.
Još jedan provjeren način da dosegnete dugovečnost jeste da se okružite biljkama, u što prirodnijim uslovima, sa što manje zagađenja iz vadzuha i zemlje.Birajte radije da živite u ruralnim oblastima, bliže divljini, jedite što manje prerađenu, a izbjegavajte ili potpuno izbacite industrijsku hranu.
Bijeli luk je namirnica čije su super moći dokazane: od snižavanja krvnog pritiska, šećera u krvi, poboljšanja cirkulacije do jačanja imunog sistema.
Kada se uporede svi podaci, čini se da je svim stogodišnjacima zajedničko jedno – uživanje u životu. Jednostavan život ispunjen uživanjem i zadovoljstvom sobom izgleda je preduslov za dugovečnost.
Ako ste nesretni, ili se vaša energija troši na stvari koje izazivaju više stresa nego zadovoljstva, vaš imuni sistem će patiti i raditi loše, zaključuju naučnici koji se bave ispitivanjem medicinskih osnova dugovječnosti. Što više paničite oko svakodnevnih stvari i „sitnih” problema, više energije vašeg tijela odlazi na borbu sa tim stresom i manje energije ostaje za sve ostalo.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!