Dolazak bebe mijenja život

Dolazak bebe mijenja život

71cde5a0d60f6a0f9657
Nakon rođenja djeteta, prolazimo kroz puno promjena: fizičkih, emocionalnih i psihičkih. Djeca donose radost, veselje i uzbuđenje u svaki dom. Međutim donose i brige, umor i izazove sa kojima se roditelji suočavaju svakodnevno.
Nakon dolaska bebe, moguće je da čak i zaboravite na neke stvari koje su vam ranije predstavljale prioritet u životu, a sam život će postati složeniji čak i kada nema komplikacija. Roditeljstvo je nešto što se ne može ignorisati i ma koliko pokušavali da se vratite u „staru“ kolotečinu, budite sigurni da u tome nećete u potpunosti uspjeti. Ipak, promjene koje nosi roditeljstvo su u većini slučajeva dobre, pozitivne, i zapravo obogaćuju život (mada se umornoj i neispavanoj mami u početku tako ne čini). Na neke ćete biti spremni, na neke nećete. Da vam malo olakšamo, donosimo listu nekih promjena koje će se desiti nakon rođenja bebe:

  • Promjena odnosa – Mnoge nove majke i očevi iskuse promjenu u svom odnosu i ograničenja koja ova promjena nosi nakon dolaska bebe.  Partneri ne mogu više posvećivati toliko vremena jedno drugom, u fizičkom i emocionalnom smislu. To može dovesti do frustracija zbog osjećaja zanemarivanja Čak neka istraživanja ukazuju da osjećaj zadovoljstva odnosom drastično pada, čak za 66%, nakon rođenje djeteta.
  • Vrijeme leti – Briga o bebi uglavnom traje cijeli dan, često i noć. Osjetit ćete da nemate vremena ni za šta drugo (makar u početku), ponekad će se desiti da nemate vremena niti izaći iz kuće na trenutak. Novi roditelji često konstatuju da im fali vremena čak i za obaveze prema bebi, iako su cijeli dan kod kuće.
  • Promjena izgleda – Roditeljstvo i njega male bebe može biti zamarajući zadatak koji ostavlja tragove na tijelu i licu. Na kraju dana (ili noći), kada osjetite nedostatak energije, moći ćete primijetiti tragove umora na licu.
  • Mentalna snaga – Djeca će vas učiniti jačima, fizički ali i mentalno. Prije uloge roditelja, mnogi od nas nisu ni svjesni koliko su psihički jaki. Kada se nađete pred izazovima roditeljstva, upoznat ćete svoju pravu mentalnu snagu.
  • Promjene u društvenom životu – Roditeljstvo nosi različite promjene. Primijetit ćete da vas drugi (pa čak i potpuni stranci) posmatraju na drugačiji način, sa naklonošću i poštovanjem. Moguće je čak i da vas šef nazove samo da pita kako ste vi i beba (!). Ipak, možete osjetiti i druge promjene. Manje ćete vremena posvećivati prijateljima koji nemaju djecu, a mnogo više zajedničkih tema imat ćete sa poznanicima koji su postali roditelji.
  • Odgovornost – Bez obzira čime se bavite profesionalno ili privatno, prvi put ćete se u životu susresti sa osjećajem stvarne odgovornosti. Neki roditelji je objeručke prihvate, drugima treba neko vrijeme da se naviknu, pa nivo odgovornosti postane pomalo frustrirajući. Ipak, ne brinite. Kako vrijeme prolazi, više nećete ni moći zamisliti svoj život drugačijim.

Naravno, ova lista bi mogla biti i mnogo duža. Postati roditelj jedna je od najvećih (ako ne i najveća) promjena u životu. Također, to je i jedna od emotivno najintenzivnijih promjena i zapravo vas ništa na to ne može pripremiti u potpunosti. U konačnici, to je promjena usljed koje postajemo brižljiviji, fokusiraniji, nježniji, hrabriji, izdržljiviji… jednom riječju – roditelji. Sretno!

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS