Ojačajte imunitet na više načina

Ojačajte imunitet na više načina

U moderno doba žurba je postala naš životni stil. Organizam izlažemo velikim naporima, a vremena za kvalitetnim obrokom sve je manje.
Kada se stresom sve zalihe iscrpe osjećamo se umorno, imamo glavobolje, bolove u zglobovima, probavne smetnje, promjene raspoloženja i česte prehlade, a vidljive su i promjene na koži. Sve to stvara dobar temelj za razvoj budućih bolesti.

Prehrana ima neprocjenjivu ulogu za naš organizam. Ona treba biti podijeljena u manje obroke više puta dnevno. Vrlo je važan i izbor namirnica. Treba konzumirati one poput svježeg sezonskog voća i povrća, cjelovitih žitarica i posnog mesa ili ribe, koje će tijelu osigurati dovoljne količine nutrijenata, vitamina i minerala. Zato birajmo šta ćemo jesti jer vitamini i minerali imaju veliku ulogu i nezamjenjive su komponente biokemijskih mehanizama.

Hrana za jačanje imuniteta
Naš imunološki sustav se “hrani” vitaminima i mineralima i na taj nas način štiti, ali ako dođe do njihovog disbalansa pojavljuje se bolest. Evo nekoliko načina kako možemo poraditi na svom imunološkom sistemu:

 • Vitamin C- U prehrani je poguban manjak vitamina C jer on doprinosi smanjenoj uporabi kisika u stanicama i tkivima te posljedično do slabljenja imunoloških obrambenih snaga organizma, pa je organizam skloniji obolijevanju. Istraživanja pokazuju da je vitamin C jedan od najjači obrambenih sredstava tijela pred mnogim različitim uzročnicima bolesti te da snižava sistolički tlak. Zajedno sa vitaminom C, mineral željezo je također neophodan za prijenos kisika do svih stanica u organizmu. Željezo sprečava umor i sudjeluje u obrani organizma od stresa i infekcija.
 • Magnezij– U stanjima iscrpljenosti, umora i stresa treba obratiti pažnju na magnezij, koji, osim što je važan za pravilan rad srca, mišića i živčanog sustava, potiče metabolizam aktivacijom za njega neophodnih mnogobrojnih enzima.
 • Vitamin E– Zadovoljavanju potrebe za povećanjem zalihe vitamina pridonijet će i vitamin E, koji poboljšava cirkulaciju, neutralizira djelovanje slobodnih radikala te poboljšava djelovanje imunološkog sistema.
 • Lecitin je tvar koja također učinkovito pomaže kod umora. Bogat je izvor vitamina B skupine, od neizmjerne je važnosti u očuvanju intelektualnih sposobnosti, pozitivno djeluje na raspoloženje, naročito u stanjima stresa.
 • Jogurti, kao i ostali mliječni proizvodi s probioticima, štite crijevnu mikrofloru koja je temelj zdravlja, a dovoljno tekućine (najmanje 1,5 litra negazirane vode ili biljnih čajeva) pomaže u uklanjanju štetnih tvari iz tijela. Nekoliko šalica zelenog ili bijelog čaja dnevno vrijedan je izvor vitamina C i zaštitnih spojeva-polifenola, koji su „čuvari zdravlja“.
 • Matična mliječ– Od pčelinjih proizvoda, koji su osobito dragocjeni u stanju iscrpljenosti, pomanjkanja psihofizičke vitalnosti organizma i opće bezvoljnosti, najznačajnija je matična mliječ (gelee royale) koja kao prirodni biostimulans svojim sadržajem vitamina, minerala, aminokiselina i ostalih tvari izrazito jača imunitet. Ona također obnavlja energetske zalihe organizma, normalizira metabolizam i podiže opću vitalnost organizma.
 • Ehinacea- Istaknula bih i biljku Ehinaceu koja povoljno djeluje na imunološki sustav i daje vrlo dobre rezultate u prevenciji respiratornih infekcija. No nju treba uzimati s prekidima.

Namirnice bogate hranjivim tvarima:

 • željezo: Sušeno voće, crveno meso, piletina, puretina, zeleno povrće, grah, kupinovo vino, cvekla
 • magnezij: Mlijeko, lisnato zeleno povrće, , cjelovito zrnje, banane, marelice, meso, kakao
 • vitamic C: naranče, mandarine, brusnica, kivi, limun, grejp, sok od ananasa, grašak, kelj, paradajz, paprika, jabuka
 • vitamin E: Biljna ulja, orasi, bademi, kikiriki, cjelovite žitarice, jela od zobi, smeđa riža
 • lecitin: Jaja-žumanjak, soja, heljda, avokado, ječam, grah. leća
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!