6 upozoravajućih znakova srčanog udara

6 upozoravajućih znakova srčanog udara

69516396056fa54fdc726b209775417_w640
Čak 50 posto ljudi, koji su dobili srčani udar, imalo je simptome čak mjesec dana ranije, ali velika većina na njih nije obraćala pažnju. Mnoge je to koštalo života.
Neki od pacijenata koji su preživjeli srčani udar pričali su kasnije kako su mjesec dana prije udara počeli otežano da dišu i imali su slabe bolove u prsima, odnosno osećali su rane simptome.
Bilo je i onih koji su bili svjesni šta se događa pa su pozvali hitnu pomoć prije udara i tako su sebi spasli život. Stručnjaci kažu kako je polovina pacijenata imala simptome mjesec dana ranije, ali većina na njih nije obraćala pažnju.
Muškarci su skloniji bolovima u grudima, a žene smetnjama u disanju. Kod muškaraca se mogu pojaviti i problemi sa erekcijom, čemu je krivac suženje krvnih sudova. Čak dvije trećine njih je to primjetilo prije zastoja srca.
Žene (njih oko 70 posto) sklonije su osećanju snažnog i dugotrajnog umora, čak nekoliko nedelja pre udara. Ako srčani mišić ne radi kako treba, to može uzrokovati i oticanje nogu, pa i na to treba obratiti pažnju.
Obratite pažnju na ovih šest znakova koji se mogu pojaviti prije srčanog udara:
1. Umor
Ako se arterije suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo, zbog čega radi mnogo teže. To je razlog zašto se osjećate umorno i pospano sve vrijeme.
2. Bez daha
Ako srce dobija manje krvi, to znači da će pluća dobijati manje kiseonika nego što je normalno. Imate li problema sa disanjem, što pre posjetite ljekara, jer to može značiti kako se približava vrijeme srčanog udara.
3. Slabost
Ako tijelo oslabi, tj. osećate slabost, to je zato što odjednom arterije postanu uske i ne dopuštaju krvi da cirkuliše ispravno. Tada mišići ne dobijaju ono što im je potrebno i može se dogoditi da se srušite.
4. Vrtoglavica i hladno znojenje
Slaba cirkulacija krivac je i za to što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je vrlo opasno po život. U takvoj situaciji osjetićete vrtoglavicu i zbunjenost. Ne ignorišite ovakve znakove.
5. Pritisak u grudima
Ako imate rane simptome srčanog udara, vjerovatno ćete osjetiti i nemir u grudima, manji bol ili povišen pritisak. To će biti sve češće kako se bliži dan srčanog udara.
6. Simptomi gripa ili prehlade
Ako se osećate kao da imate simptome gripa ili prehlade niotkud, moglo bi se raditi o najavi srčanog udara u bliskoj budućnosti. Mnogi ljudi koji su preživeli udar kasnije su rekli kako su nekoliko dana pre imali takve simptome, npr. kašalj ili groznicu, piše Brajt sajd.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS