POSLIJE 45-TE PROVJERITE VID

POSLIJE 45-TE PROVJERITE VID

plave-smee-ili-zelene-kakve-su-vam-oi-i-koliko-ste-posebni-504x335-20151148-20151130152316-087690cf20c5264257070802df557f7b
Oko 40-45. godine života većina ljudi primjećuje da vid počinje da im slabi: potrebno im je jače osvijetljenje, krupniji tekst, veća udaljenost prilikom čitanja. Dokle god ovi i slični trikovi funkcionišu, nije neophodno išta preduzimati, međutim kada jednog dana ruke postanu „prekratke“ ili se tokom čitanja javi glavobolja, potrebno je posjetiti očnog lijekara radi dobijanja naočara za čitanje.
Pogrešno je uvjerenje da će odlaganje nošenja naočara za vid smanjiti rast dioptrije ili da će dugotrajno nošenje iste dioptrije zaustaviti njeno napredovanje. Staračka dalekovidost je normalno, fiziološko stanje, koje se javlja kao posledica starenja organizma, slabljenja očnog mišića i otežane akomodacije očnog sočiva prilikom fokusiranja bližih objekata. Zbog toga dioptrija sa godinama neminovno raste i svoju maksimalnu vrednost dostiže oko 60. godine.
Savjeti za oči:

  1. Vlaženje: Dovoljna količina suznog filma i njegov normalan sastav su važni za osjećaj prijatnosti u oku. Poremećaj vlažnosti oka se posebno javlja kod žena posle 40. godine, kada je često potrebno sprovesti posebne okularne testove da bi se utvrdio sastav suznog filma i na osnovu toga odredio najbolji proizvod za vlaženje. Unošenje dovoljne količine tečnosti i vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj se boravi je naročito važno.
  2. Dobro osvjetljenje: Treba birati sijalice koje imitiraju spektar dnevne svjetlosti, jer se na ovaj način smanjuje naprezanje očiju.
  3. Zaštita od sunca: UV zračenje ne šteti samo koži, već i očima i dovodo do starenja sočiva i mrežnjače, pa je tokom dana kada je UV indeks jak potrebno nositi kvalitetne naočare za sunce.
  4. Odmor: Rad na blizinu, kao što je rad na kompjuteru, čitanje, ručni rad naprežu očne mišiće, pa je potrebno povremeno odmoriti oči, tako što se povremeno oči odvoje od kompjutera, televizora, knjige i neko vrijeme gleda u daljinu ili se oči jednostavno zatvore par minuta.
  5. Vitamini: Specijalni vitaminski preparati za oči, između ostalog, sprečavaju kataraktu i degeneraciju makule (žuta mrlja). Određeni antioksidansi, kao što su vitamin C, vitamin E, vitamin A, cink mogu da uspore starenje očij
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!