10 važnih poruka koje nam stopala šalju o zdravlju

10 važnih poruka koje nam stopala šalju o zdravlju

none
Obratite pažnju na svoja stopala i sve što u njima osjećate. To mogu da budu samo trenutne neugodnosti, ali i znaci koji mogu da ukažu na ozbiljnije zdravstvene probleme.Stopala su najudaljeniji deo tijela od srca i kičme i prva bilježe nervn epromjene na tijelu. Zato je važno redovno pratiti izgled i osjećaje u njima, pa tako spriječiti bilo kakve ozbiljnije zdravstvene probleme.
1. Nedostatak dlačica na nožnim prstima
Iako se većina žena veseli manjku dlačica na nožnim prstima, ono može ukazivati na probleme u cirkulaciji.
– Iznenadni nestanak malja znak je da vaša stopala ne dobijaju dovoljno krvi kako bi održali rast dlaka. Postoji mogućnost da srce ne pumpa dovoljno krvi do vaših stopala, pa bi bilo dobro posjetiti doktora – kaže dr Karolin Mekalun, američki ortoped.
2. Grčevi u stopalima
Grč u stopalima uobičajen je problem koji može biti znak nervnih problema,ali mnogo češće je pokazatelj dehidracije, ili loše ishrane. Svakog dana, a posebno ako vježbate, pijte dovoljno tečnosti, a dobro bi bilo da povećate unos hrane bogate kalijumom, magnezijumom i kalcijumom.
– Trenutno olakšanje osjetićete uz toplu kupku za stopala. Bilo bi dobro da dok su vam stopala u vodi nožne prste ispruže u smjeru nosa – savetuje američki  ortoped.
3. Ranica koja neće da zaraste
Ranice na stopalimam koje ne zarastaju su prilično jasan znak dijabetesa. Visoke vrijednosti šećera u krvi koje su bez kontrole duže vrijeme mogu dovesti do nervnih oštećenja, zbog čega dijabetičari moguda se posjeku, ili povrijede, a da ne osjete ikakav bol.
– Ranica koja neće da zaraste može da bude znak i raka kože. Melanom se može pojaviti bilo gde na tijelu, čak i između nožnih prstiju. Zato uvijek kod dermatologa na pregledu obavezno tražite da vam pogleda i stopala – kaže dr Mekalun
4. Stopala su vam uvek hladna
Hipotireoza je najčešći uzročnik hladnih stopala koje je nemoguće ugrijati. Ako imate više od četrdeset godina, moguće je da imate „lijenju” štitnu žlezdu. Ova bolest može izazvati i gubitak kose, vrtoglavice, naglo gojenje, ali i depresiju. Jednostavne analize krvi mogu ukazati treba li vam terapija.
5. Povećanje nožnog prsta
– Nagli rast nožnog palca koji je crven, nadražen i otekao zahteva hitnu medicinsku pomoć – kaže američka doktorka. – Tipični uzroci ovih manifestacija su giht, infekcije, artritis, ali može biti ili neka fizička ozljeda.
6. Utrnuli prsti ili dijelovi stopala
Utrnuće oba stopala najčešće je znak dijabetesa, hroničnog alkoholizma ili nuspojava hemoterapije. Ali, ako utrnuće osećate samo u jednom stopalu, moguće je da je uzrok ukliješteni nerv u stopalu,članku ili leđima, koji pak može biti izazvan nošenjem neodgovarajuće obuće.
7. Neugodni čukalj
Koštana izraslina na zglobu kod početka nožnog palca nije posledica nošenja visokih štikli. Naprotiv, reč je o genetskom deformitetu stopala koje se može pogoršati nošenjem neodgovarajuće obuće. Jedini način da neugodni čukljevi isprave je operacija.
8. Bol u peti
Plantarni fasitis ili sindrom prenaprezanja najčešći je uzrok snažnog bola u peti. Obično se pojavljuje kada ustajete iz kreveta, ili se dižete sa stolice. Može da se pogorša nošenjem preuske ili neodgovarajuće obuće, ali i zanemarivanjem laganih vježbi za istezanje mišića.
9. Perutanje i svrabež stopala
Osećate li svrab, a koža vam se ljušti, vjerovatno imate gljivičnu infekciju. Ona može da se izliječi odgovarajućom antifungicidnom kremom i održavanjem redovne higijene stopala. Uzrok neugodnog svraba mogu da budu i kožna oboljenja poput psorijaze, što se može odrediti pregledom kod dermatologa.
10. Žuti nokti
Promjena boje nokta na nožnim prstima ponekad je znak starenja, a ako je popraćena i „listanjem“ nokta, i(li) lakom lomljivošću upućuje na pojavu gljivične infekcije koja se liječi odgovarajućom kremom. Žutilo se pojavljuje i kod žena koje mjesecima neprekidno lakiraju nokte.
Izvor: zenskikutak.rs

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS