10 načina za regulaciju krvnog pritiska bez upotrebe tableta

10 načina za regulaciju krvnog pritiska bez upotrebe tableta

Sedam od 10 odraslih osoba su u većoj opasnosti od infarkta ili moždanog udara zbog visokog krvnog pritiska. Kancelarijski poslovi, nedostatak fizičkih aktivnosti i konzumiranje brze hrane doprinose problemu, čak i kod mladih ljudi. Pažnju treba obratiti ako je pritisak konstantno 140 sa 90 ili viši. Ipak, s tim problemom je moguće nositi se bez uzimanja tableta i to pomoću ovih deset jednostavnih pravila.

krvni-pritisak1


1. Trčanje jednom sedmično
Jednosatno trčanje jednom sedmično može produžiti život za šest godina. To su pokazali rezultati studije koju je sproveo Centar za istraživanje srca u Kopenhagenu, u kojem je učestvovalo 20.000 žena i muškaraca starosti između 20 i 93 godine. Naučnici vjeruju da trčanje pruža brojne koristi za organizam, među kojima su poboljšanje unosa kiseonika i snižavanje krvnog pritiska. Fizička aktivnost dovodi do snižavanja krvnog pritiska tako što jača srce, koje može da pumpa više krvi s manje napora, a time se smanjuje pritisak na arterije. Brzo hodanje je efikasno, kao i trčanje.
2. Jogurt
Čaša jogurta dnevno smanjuje rizik od nastanka visokog krvnog pritiska za 30 posto. Američki naučnici tvrde da kalcijum omogućava krvnim sudovima da se prošire i zadrže pritisak u normali. Osobe koje svakodnevno piju jogurt u periodu od 15 godina imaju 31 posto manje šanse da dobiju visok krvni pritisak.
3. Banane
Banane su bogate kalijumom, važnim mineralom koji kontroliše balans tečnosti u tijelu i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
4. So
So traži vodu i povećava volumen i pritisak krvi u arterijama. Prerađena hrana, kao što su keks, pahuljice i gotova jela sadrži 80 odsto soli koju konzumiramo. Podaci pokazuju da je 1,5 g soli na 100 grama mnogo, kao i da je 0,3 mg soli na 100 g malo.
5. Mršavljenje
Istraživanja su pokazala da gubljenje samo nekoliko kilograma tjelesne težine ima značajan uticaj na krvni pritisak. Zbog prekomjerne tjelesne težine srce radi pod opterećenjem, što dovodi do visokog kvnog pritiska.
6. Cigarete
Nikotin u cigaretama stimuliše tijelo da proizvodi adrenalin, zbog čega srce kuca brže, a time se povećava krvni pritisa, što predstavlja veći napor za srce.
7. Radno vrijeme
Četrdeset radnih sati sedmično u kancelariji povećava rizik od visokog krvnog pritiska za 14 odsto. Taj rizik se vremenom povećava. Radnici koji rade više od 50 sati sedmično imaju 29 odsto veće šanse da dobiju visok krvni pritisak u odnosu na one koji rade manje od 40 sati sedmično. Prekovremeni rad sprečava osobu da vježba i hrani se zdravo. Zbog toga se potrudite da odvojite vrijeme za opuštanje i da zdravo jedete.
8. Hrkanje
Glasno i konstantno hrkanje simptom je opstruktivne apneje. Više od polovine ljudi koji hrču imaju znatno viši pritisak nego što se to očekuje za njihovu životnu dob i zdravlje. Odricanje od cigareta, alkohola i umjereno konzumiranje hrane će pomoći.
9. Kofein
Kofein povisi krvni pritisak stezanjem krvnih sudova i povećavanjem efekata stresa.
10. Cvekla
Jedenjem cvekle ili pijenjem njenog soka se smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska za sedam odsto. Osim cvekle, efikasni su kupus i špinat.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!